Bu Blogda Ara

10 Ekim 2010 Pazar

SU ARITMA CİHAZI KANDIRMACASI , CİHAZI SATMAK İÇİN DAMACANA SUYU KARALIYORLAR (ERKAN ÇELEBİ)

Sağlığınız İçin Mineralli Su İçin!
İnsan gıda almadan haftalarca yasayabilir, fakat su içmeden en fazla 3 gün yasamını sürdürebilir. Vücuttaki %20 su kaybı ise ölümle sonuçlanır. Su; hücrelere oksijen, protein, mineral ve vitaminleri tasır, böbrekleri çalıstırarak toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar, kanın akıskanlığını ve miktarını dengeler, vücudu temizler ve hastalıklara karsı direncini arttırır. Hayatın temelini olusturan suyun içerdiği mineraller ve eser miktardaki elementler, dokular ve kemikler için hayati önemi olan yapı taslarıdır.
·                       Kanın %92’si,
·                       Kemiklerin %22’si,
·                       Beynin ve kasların %75’i,
·                       Vücudun bebeklerde %80’i, yetiskinlerde %70’i sudur.
SUYUN İNSAN VÜCUDUNA SAĞLADIĞI FAYDALAR NELERDiR?
Su; yasamın temel öğesi olarak insan vücudundaki fiziksel, kimyasal ve biyolojik olayların içinde yer alırken ayrıca içinde bulundurduğu elementler ile de sağlığın devamı ve korunmasında da rol oynar.
·                       Minerallerin ve vitaminlerin vücutta çözünmesini ve iletilmesini sağlar.
·                       Aldığımız gıdaların enerjiye çevrilmesine katkıda bulunur.
·                       Vücut sıcaklığının ve su dengesinin düzenlenmesini sağlar.
·                       Derinin nemlenmesindeki en önemli faktördür. Çünkü cildimizdeki su kaybı erken yaslanmaya yol açar.
·                       Vücudumuzdaki toksin maddelerin dısarı atılmasını ve vücudun temizlenmesine yardım eder.
·                       Organlarımızın özellikle de böbreklerin düzenli çalısmasına katkıda bulunur.
·                       Nefes almada oksijeni nemlendirir ve kolay nefes almamıza yardımcı olur.
·                       Eklemlerde yastık görevini yerine getirerek, eklemlerin hareketlerini düzenler.
HANGİ SU DAHA KALİTELİ?
En az su içmek kadar önemli olan bir diğer konu da içilen suyun kalitesi ve özellikleridir. İçme suyunun uluslar arası standartlara uygun özelliklerde olması, mineral ve vücuda faydalı elementleri uygun miktarlarda bulundurması insan sağılığı açısından son derece önemlidir. Zira Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı arastırmalar, su ve hijyene bağlı sorunların her yıl dünyada kaydedilen hastalıkların % 9,1'inin nedeni olduğunu ortaya koyuyor. Sağlıksız içme suyuna bağlı hastalık ve ölümlerin oranı ülkenin gelismislik düzeyi azaldıkça artıyor.
Mineralli su için!
İçtiğiniz suyun kimyası aynı zamanda vücudunuzun kimyasını belirler. Yapılan arastırmalar suyun mikrobiyolojik olarak temiz olması kadar mineral açıdan zenginliğinin de önemli olduğunu vurguluyor.
Suyun, mineral tasıyıp tasımadığı sertliğinden anlasılıyor. Uzmanlar, sert suyun, aslında toplumdaki genel kanının aksine daha kaliteli olduğunu belirtiyor. Yumusak içimli suların, sert sulara göre daha az mineral tasıdığı ifade ediliyor.
Suda bulunan mineraller, pek çok hastalığın tedavisini kolaylastırırken, yaslanmayı de geciktiriyor.
Sudaki mineraller günlük ihtiyacın %10’unu karsılar!
Normal bir insan, günde 2,5 litre su alır ve toplam su alımının %80’ini içme suyu olusturur. İnorganik elemanlar, düsük yoğunlukta olsalar da; sudan alınan toplam miktar hiçte küçümsenecek gibi değildir. Dahası sudaki mineraller, serbest iyonik ve kolay emilebilir sekildedir. Normal içme suyu alımı bir insanın lityum, çinko, kalsiyum, bakır, magnezyum, demir ve flor gereksiniminin % 10'unu karsılar.
SERT SULAR (MİNERALLİ SULAR) DAHA YARARLI!
Uzmanlar, sert suyun, aslında toplumdaki genel kanının aksine daha kaliteli olduğunu belirtiyor. Yumusak içimli suların, sert sulara göre daha az mineral tasıdığı ifade ediliyor!
Suların içinde erimis halde bulunan kalsiyum ve magnezyum tuzları sudaki sertlik oranını belirtir. Kalsiyum ve magnezyum bikarbonat tuzları "geçici sertliği", kalsiyum ve magnezyumun klor, sülfat, nitrat, fosfat ve silikat tuzları ise "kalıcı sertliği" meydana getirirler. Kalıcı ve geçici sertlik birlikte "toplam sertliği" veya "genel sertliği" olustururlar. Diğer bir deyisle sert su ifadesi, suyun kalsiyum, magnezyum, fosfat gibi mineraller bakımından zenginliğini ifade eder. Sularda kalsiyum ve magnezyum bikarbonatları karbondioksit ile denge halindedir. Kursun, bakır ve kadmiyum gibi zararlı maddelerin, sert sularda daha az olduğu düsünülmektedir. Sudaki kalsiyum, bu koruyucu etkide önemli rol oynamaktadır. Biyolojik olarak kalsiyum, zehirli iyonların, bağırsaklardan emilerek kana karısmasını da engeller.
Sert su özellikle büyüme çağındaki çocuklar için faydalı!
Özellikle büyüme ve gelisme çağında ki çocuklar, günlük kalsiyum ihtiyaçlarının büyük bir kısmını sulardaki kalsiyum tuzları ile karsılarlar.
Kalsiyum, insan vücudunun en önemli ve en bol mineral içeren elemanıdır. Yeterli kalsiyum alımı, normal büyüme ve sağlık için esastır. Sert sular, kalsiyum kaynağı olarak ve özellikle bu maddenin eksik olduğu durumlarda çok önemlidir.
Yumusak sular kalp, damar ve tiroit hastalıklarına neden oluyor!
Yumusak sular tatsız ve yavan olur. Ayrıca, yumusak suların, Sertliğin 2 edg/metreküp den küçük olması halinde; daha büyük bir olasılıkla kalp, damar ve tiroit hastalıklarına neden olduğu saptanmıstır.
Tatlı veya yumusak su bulunan bölgelerde yasayanlarda, aterosklerotik ve dejeneratif kalp hastalıklarıyla hipertansiyonun ve kardiyovaskuler ani ölümlerin daha sık görüldüğü saptanmıstır.
Yumusak sular, iletim hatlarında korozyona neden olurlar. Bu sular, yüksek geçirgenlikleri nedeniyle temas ettikleri kursun, bakır, çinko, kadmiyum ve buna benzer toksik metalleri daha yüksek yoğunluklarda içerebilirler.
Suyu islemden geçirirken sudaki minerallerin korunması gerekir!
Suyu pratik ve estetik amaçlarla arıtma ve yumusatma islemini tekrar gözden geçirmek gerekir. Dünya Sağlık Örgütü'nün arastırmalarına göre suda zaten doğal olarak bulunan mineral içeriğini korumak için suyu yumusatma islemine daha ihtiyatlı bir yaklasım içinde olmak lazımdır. *
*Kaynak:TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 2004/3 Doç Dr. Ö. Faruk TEKBAS, GATA Çevre Sağlığı BD/Ankara Doç. D. Mahir GÜLEÇ, GATA Askeri Hijyen BD/Ankara
Bol mineralli suyun faydaları
·                       Bağışıklık sistemini güçlendirir.
·                       Kan dolaşımını hızlandırır.
·                       Sindirimi kolaylaştırır.
·                       Yaşlanmayı geciktirir.


İNCELEME
KRİTERLERİ
ŞEHİR
ŞEBEKE SUYU
DAMACAN
KAYNAK SUYU
TERS OZMOZ
ARITMA SUYU
TORDES DOĞAL
MİNERALLİ SU

İçmeye elverişlilik
İçilebilir
İçilebilir
İçilebilir
İçilebilir

Bakteri/mikrop riski
Düşük
Düşük
Çok Düşük
Çok Düşük

Mineral zenginlik
Zayıf
Zengin
Çok Zayıf
Çok Zengin

Bulanıklık
Bulanık
Berrak
Berrak
Berrak

Koku
Var
Yok
Yok
Yok

Klor
Var
Yok
Yok
Yok

Tat
Zayıf
Lezzetli
Zayıf
Lezzetli


Hiç yorum yok: